Vakantie adviezen

Als u met vakantie gaat is het verstandig dit tijdig aan de medewerker van de trombosedienst door te geven. U ontvangt van de trombosedienst een zogenaamde “vakantiebrief” waarop belangrijke informatie staat, indien u elders gecontroleerd moet worden.

 

Tijdens een vakantie is vaak sprake van een ander ritme en omstandigheden, dan in de thuis situatie.

Veranderingen in temperatuur, voedingspatroon, tijdsbesteding, lichamelijke activiteiten etc. kunnen allemaal invloed hebben op de INR.

Krijgt u (spontane) blauwe plekken, neusbloedingen of onverwachte bloedingen, dan moet u uw INR (laten) controleren. Dit kan als zelfmeter, in Nederland bij een trombosedienst (zie www.fnt.nl)

of in een lokaal ziekenhuis. Wanneer u zelfmeter bent, is het te overwegen, zeker als de verschillen in levensstijl groot zijn, om de INR in de eerste vakantieweek te bepalen.


Vakantie in Nederland

Bent u in Nederland met vakantie en moet u tijdens uw vakantie voor controle naar de trombosedienst dan kunt u in de rubriek trombosediensten op de site van de Federatie van Nederlandse Trombosediensten (http://www.fnt.nl) de trombosedienst opzoeken die het dichtst bij uw vakantiebestemming in de buurt is. Het is verstandig met de door u gevonden trombosedienst telefonisch contact op te nemen vooraf aan de controle om nadere afspraken hierover met elkaar te maken.


Vakantie in het buitenland

Gaat u naar het buitenland met vakantie dan is de hierna volgende informatie van belang. In het buitenland bestaan geen trombosediensten, zoals u deze kent in Nederland. Over het algemeen kunt u voor controle in een ziekenhuis terecht.

De orale antistollingsmiddelen Fenprocoumon en Acenocoumarol zijn in het buitenland niet altijd verkrijgbaar. Gaat u voor langere tijd op reis overleg dan met de arts van de trombosedienst in welke hoeveelheid u antistollings-medicijnen mee moet nemen.


Met het vliegtuig

Maakt u een vliegreis dan is het verstandig uw antistollingsmedicijnen te verdelen over uw bagage en uw handbagage in geval een van beide zoek raakt.

Contact

Stichting Trombosedienst Delft en omstreken
Mercuriusweg 1, 2624 BC Delft
Tel. (015) 213 14 44 Fax. (015) 215 96 08